App Kopie ID

Nieuws

Met een kopie van een paspoort kunnen criminelen een heel eind komen bij bijvoorbeeld het aanvragen van een lening of het sluiten van een abonnement. De overheid waarschuwt daarom voor het zomaar afgeven van uw paspoort of ID-kaart en vraagt burgers terughoudend te zijn met uitwisseling van persoonsgegevens om identiteitsfraude te voorkomen.

Echter vragen organisaties soms wel om een kopie paspoort of rijbewijs. U kunt identiteitsfraude onder andere voorkomen door deze kopieën onbruikbaar te maken voor oplichters.

Hoe maakt u een kopie identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen?

  • Er is een Kopie ID app. De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.  Middels de app kunt u in de kopie identiteitsgegevens doorstrepen en een watermerk zetten met een datum en het doel van de kopie. Wilt u meer informatie, de app downloaden of een instructiefilm zien, klik hier  
  • Andere manieren zijn: op de kopie schrijven dat het een kopie is en voor wie of welk product de kopie bestemd is, samen met een datum waarop u de kopie afgeeft.
  • Streep uw Burgerservicenummer door op alle plekken, zodat deze onleesbaar is. Een BSN-nummer mag alleen gebruikt worden als dat wettelijk is bepaald.
Meer zoeken op: