Nieuw BTW-nummer voor eenmanszaken vanaf 1 januari 2020

Nieuws

Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken van de Belastingdienst een nieuw btw-nummer. Het btw-nummer bestaat nu uit het Burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging ‘B01’. Om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichtingen  mag de Belastingdienst het BSN-nummer niet meer in het btw-nummer verwerken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf eerder dit jaar al aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig is en verzocht om een alternatief. Er bestaat namelijk geen grondslag voor het gebruik van het BSN in het btw-nummer onder de huidige privacywetgeving AVG. Let op, het gaat dus alleen om op BSN-gebaseerde btw-nummers zoals van eenmanszaken en dus bijvoorbeeld niet van besloten vennootschappen.

Wat moet u doen als ondernemer?

Wettelijk bent u als ondernemer verplicht om uw btw-nummer te vermelden op uw website en op uw facturen. Het nieuwe btw-nummer zonder BSN zult u dus op uw facturen en website moeten veranderen. Ook in de praktijk zult u misschien aanpassingen moeten maken, om met het nieuwe nummer overweg te kunnen. Te denken valt aan software waar ook een btw-nummer wordt ingegeven.

Belastingdienst blijft oude nummer wel gebruiken:

De Belastingdienst zal intern het huidige btw-nummer gebaseerd op uw BSN voorlopig wel blijven gebruiken. Onder de privacy wetgeving AVG is dit mogelijk omdat het gaat om interne verwerking door de overheid. Het nieuwe btw-nummer is dus voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch omgezet naar het oude nummer.

Meer zoeken op: